Booking.com stopt 'laagsteprijsgarantie': een ramp voor hoteliers?

BOOKING.COM STOPT ‘LAAGSTEPRIJSGARANTIE’: EEN RAMP VOOR HOTELIERS?

Booking.com stopt onder druk van Europese lidstaten en de Europese Commissie met de laagsteprijsgarantie. De Online Travel Agent heeft daarover toezeggingen gedaan in verschillende Europese landen. “Daarvoor in de plaats komt een nieuw model dat hotels minder zichtbaar maakt op Booking.com als zij ergens anders lagere prijzen hanteren”, aldus een anonieme bron binnen Booking.com tegenover MyBookings.

 

HET PACE-MODEL VAN BOOKING.COM

Booking.com hanteert het PACE-model als bedrijfsmodel. PACE staat voor Pricing, Availability, Content en Extra Features. Het zijn de ‘unique selling points’ waaromheen Booking.com is opgebouwd. Prominent en vooraan staat de P van Pricing. Dit aspect wordt door de nieuwe uitspraken van Booking.com ernstig beïnvloed. De manier waarop Booking.com de P vanaf nu invult, is dan ook van levensbelang voor hoteliers.

LAGER IN DE ZOEKRESULTATEN

Voor hotels betekent het praktisch gezien dat Booking.com hotels lager in de ranking van de zoekresultaten zal tonen wanneer ergens anders lagere prijzen worden aangeboden, met een forse daling van directe en indirecte boekingen als resultaat. “De prijsverschillen zullen invloed hebben op de ranking en zichtbaarheid van het hotel op Booking.com”, aldus de bron. In potentie betekent het dus een enorme financiële strop voor de hotels die via bijvoorbeeld hun eigen kanalen (waarover ze immers geen of minder commissie betalen) lagere prijzen aan hun gasten aanbieden. 

GEVOLGEN

Voor de consument betekent de verandering daarmee niet direct een vooruitgang. Die ziet immers net als tevoren de hotels bovenaan staan die het meeste commissie afdraagt (het oude model) of de hotels die via Booking.com nog altijd hun laagste prijs aanbieden (het nieuwe model).

Het is voor hoteliers daarom verstandig om de invloed van het prijsdiversiteitsbeleid te meten, om zo inzicht te krijgen in de invloed hiervan. Op basis daarvan kunnen concrete acties worden opgestart om de verhouding tussen OTA-boekingen en directe boekingen te optimaliseren. Hiermee kan de hotelier de kosten voor acquisitie zo laag mogelijk houden en de gast het aanbod doen dat het best op zijn wensen aansluit.

ONDERSCHEIDEN

Een hotel kan zich op meerdere manieren onderscheiden van Booking.com. Denk hierbij aan het aanbieden van extra’s of arrangementen die niet via Booking.com aangeboden kunnen worden. Ook een unieke, persoonlijke benadering van de gast zorgt voor een rijkere “ervaring” die niet in geld is uit te drukken. Hoteliers kunnen zich hierbij juist onderscheiden van de concurrentie, door te laten zien waar ze echt voor staan en zo te ontsnappen uit het keurslijf van de OTA’s, zonder deze tegen zich in het harnas te jagen.

Gratis Quick-Scan

Laat uw e-mail adres achter en ontvang een gratis customer journey quick-scan!